Jom hari ni kita buat karipap sendiri..anak-anak memamg suka makan
karipap..Kali ni kita buat karipap rangup.. Biasanya buat karipap pakai air biasa
ja tapi bila guna ais (air peti sejuk)..rasa kerangupan dia memang berbeza...
Bahan-bahan untuk pastry karipap - anggaran
utk 20-30 biji
2 cawan
Tepung gandum
1/4 cawan
butter (dicairkan)
Secubit garam
1/2 cawan Air sejuk
ais
Cara buat pastry:
1. Masukkan
tepung dan garam ke dlm bekas. Buat bulatan di tengah
2. Masukkan
butter yang telah dicairkan di dlm bekas tepung td
3. Gaul hingga
sekata.
4. Masukkan air
ais sedikit demi sedikit. Gaul sehingga tidak melekat
5. Biarkan
seketika.
Bahan-Bahan Inti Karipap Kentang
5-7 biji kentang+keledek sederhana
besar ( dipotong dadu )
1 biji bawang besar ( potong dadu )
3 ulas bawang merah ( dikisar )
2 ulas bawang putih ( dikisar )
3 sudu besar serbuk kari
200g daging (dipotong halus)
2 tangkai daun sup ( kalau suka boleh
letak )
Garam secukupnya
Gula jika perlu
2 cawang air
Minyak masak untuk menumis
Cara Masak Inti Karipap Kentang
1. Panaskan minyak dalam kuali.Kemudian masukkan separuh bawang
besar yang sudah
dipotong dadu tadi.Yang separuh lagi, masukkan bila
kentang sudah empuk nanti.
2. Bila sudah naik bau, masukkan bahan kisar tadi.Kacau perlahan sehingga
naik bau,
masukkan pula serbuk kari. Diikuti masukkan gula dan
garam.
3. Masukkan pula kentang+keledek yang sudah dipotong dadu tadi.
Toskan airnya terlebih
dahulu. Masukkan dua cawan air supaya kentang cepat
empuk.
4. Tutup kuali dengan tudung periuk atau penutup pengukus supaya
wap air dapat
melembutkan kentang
kita dengan lebih cepat.
5. Biarkan sehingga kentang empuk dan airnya juga sudah kering dan
masukkan separuh
lagi bawang besar
yang dipotong dadu tadi bersama daun sup yang dihiris.
6. Angkat inti kentang dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai
supaya cepat sejuk dan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan