Rabu, 13 Mac 2019

Resepi Kari Ikan


Bahan-bahan:
Ikan
Bawang merah dan putih dimayang
daun kari
rempah kari ikan (1 peket kecil)
1 sudu besar serbuk kunyit
bawang merah dan putih di potong dadu
santan
air asam jawa
asam keping
garam secukup rasa
kacang bendi/tomato untuk rampai

Cara-cara:
1. masukkan rempah kari dan serbuk kunyit didalam bekas
    masukkan air asam jawa
    bawang yang telah dipotong dadu
    gaul hingga mesra
2. tumis bawang dan masukkan daun kari. tumis hingga wangi
3. masukkan rempah yang digaul tadi dan masukkan sedikit pati santan
4. kacau dan masak hingga naik minyak
5. masukkan ikan serta kacang benda/tomato
6. masukkan lebihan santan
7. kacau dan masak hingga mendidih



Tiada ulasan:

Catat Ulasan