Sabtu, 9 Mac 2019

Resepi Daging Masak Hitam cepat dan sedapp

Daging Masak Hitam


Bahan bahan:
1 kg daging
1/2 botol kecil kicap pekat
Gula pasir/gula Melaka
Bawang besar mayang - hiasan

Bahan Kisar:
10 batang serai
10 tangkai cili kering
Sedikit halia 
3 biji bawang besar kuning
1 labu bawang putih

Bahan untuk tumis:
Bawang
Halia 
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kayu manis

Cara cara:
Panaskan minyak 
Masukkan bahan tumis. Tumis hingga naik bau
Masukkan bahan kisar
Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata.
Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
Masukkan kicap
Masukkan gula serta garam secukupnya
Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. 
Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan