Daging Masak Hitam
Bahan bahan:
1 kg daging
1/2 botol kecil kicap pekat
Gula pasir/gula Melaka
Bawang besar mayang - hiasan
Bahan Kisar:
10 batang serai
10 tangkai cili kering
Sedikit halia
3 biji bawang besar kuning
1 labu bawang putih
Bahan untuk tumis:
Bawang
Halia
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kayu manis
Cara cara:
Bawang
Halia
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kayu manis
Cara cara:
Panaskan minyak
Masukkan bahan tumis. Tumis hingga naik bau
Masukkan bahan kisar
Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata.
Masukkan bahan tumis. Tumis hingga naik bau
Masukkan bahan kisar
Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata.
Biarkan
masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
Masukkan kicapMasukkan gula serta garam secukupnya
Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan.
Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan